Akustikguide til kantinen


Kantine_Image 01

ET ROLIGT AFBRÆK ELLER STØJINFERNO?

Kantinen er det mest belastede rum, når det kommer til akustikken. Lydtrykket er ofte ekstremt og massivt på grund af en række høj- og lavfrekvente lyde, der kastes rundt i rummet.

Typisk er der mange mennesker til stede på én gang og kombineret med hårde lyd-reflekterende overflader, larmende inventar, massiv klirren fra køkkenet, støj fra kaffemaskinen og snak på tværs af bordene opstår der massiv ubalance i lyden. Dette scenarie er paradoksalt, når man tager i betragtning, at kantinen og frokostpausen typisk er den eneste længere pause, de ansatte har for at kunne lade op til resten af dagen.

Dog er kantinen et forholdsvis nemt rum at optimere akustikken i, da AKUART’s produkter har markedets bedste akustiske ydeevne, og det derfor er nemt at komme problemerne til livs også i rum hvor akustikken er særdeles udfordret.


SÅDAN DEFINERER DU EN GOD LØSNING MED SMARTART AKUSTIKBILLEDER

Kantine_Image 03

1 // Placering af SmartArt i kantinen

Det er relativt let at komme de akustiske problemer i kantinen til livs. Vi anbefaler, at I dækker så mange store, hårde lydreflekterende overflader som muligt med SmartArt akustikbilleder. På den måde undgår I, at lyden kastes tilbage i rummet. Dæk størstedelen af overfladen på to tilstødende vægge for at absorbere lydsvingninger på tværs og langs af rummet. Det er vigtigt, at de vægflader, der prioriteres, er tættest på kantinens brugere. Således absorberes den direkte lyd og stoppes fra at forplante sig videre ud i kantinen.


Kantine_Illustration 01

2 // Antal SmartArt i kantinen

Det er den samlede mængde lydabsorption, der tilføres kantinen samt placeringen af denne på to tilstødende vægge, som er afgørende for et godt resultat. Der er derfor ingen begrænsninger ift. til antal formater. Om valget falder på ét SmartArt lyddæmpende billede i fx panoramaformat eller flere er underordnet – effekten er den samme så længe overfladen dækker samme areal og placeringen er tæt på lydkilderne.


Kantine_Illustration 02

3 // Størrelse på SmartArt i kantinen

Netop på grund af det massive lydniveau, der er i kantiner, anbefaler vi altid, at I vælger SmartArt i store formater, da det gælder om at dække så meget af de hårde vægoverflader som muligt. Det vil ofte kræve billeder fra gulv til loft, og størrelsen på SmartArt vil derfor variere i forhold til kantinens dimensioner.


Kantine_Illustration 05

4 // Højde på ophængning af SmartArt i kantinen

Selv om vi anbefaler store formater i kantinen, er det vigtigt, at de hænger naturligt på væggen og indgår i rummets øvrige indretning. En god tommelfingerregel er, at afstanden fra midten af SmartArt og ned til gulvet skal være ca. 1,5 m.


Akustikbilleder i kantine

5 // Hvilken ramme skal jeg vælge?

Vi anbefaler altid SmartArt 60 i kantiner – også når der er installeret et fuldt dækkende akustikloft. Lydtrykket er ofte så massivt, at er umuligt at skabe gode akustiske forhold i kantinen uden at tilføre lyddæmpning på væggene. Med SmartArt 60 er I helgarderet i forhold til absorption af de mange forskellige lyde, der opstår, når mange mennesker er samlet på ét sted kombineret med lyde fra et storkøkken.

Læs mere om SmartArt 60.


Kantine_Image 04